Allvarliga olyckor har förekommit vid svetsning i slutna utrymmen med dålig ventilation. Olyckorna beror i flera fall på att gaser trängt undan luft. Ibland har gaserna bestått av svetsgaser (skyddsgas som argon). Ibland har gaserna i sig också varit farliga, som koloxid (kallas också kolmonoxid) som kan bildas vid gassvetsning i slutna utrymmen som till exempel fjärrvärmerör.
Vid avluftning av gassvetsade fjärrvärmerör i slutna utrymmen med dålig ventilation har så höga halter av koloxid förekommit att svetsaren blivit medvetslös. Ett dödsfall har inträffat.
Det har förekommit att gassvetsning använts för att värma slutna utrymmen. Det är livsfarligt, eftersom halten kvävedioxid kan bli så hög att man får lungödem.
I ett fall där svetsning pågick i ett rör och svetsaren kröp in i röret kvävdes svetsaren, sannolikt för att skyddsgasen trängde undan luften i röret. I ett annat fall dog två personer för att argongas läckte ut från en stor tank till ett dåligt ventilerat utrymme i en källare.
Ljusbågen är het och innebär risk för antändning av brännbara material. Exempel på brännbara material som har antänts vis svetsning är:
För avluftning av fjärrvärmerör finns en broschyr Arbeta säkert vid avluftning av fjärrkyle-/fjärrvärmerör , 479.1 kB. som beskriver arbetsmetoder och rutiner som eliminerar risken att utsättas för höga koloxidhalter. På sidorna om Svetsplatsen finns råd och tips om hur en brandsäker svetsplats utformas. Under Rutiner som måste fungera finns information om säkerhetsrutiner för hantering av gas.