I Sverige används idag nästan enbart svetsvisir med automatiskt bländande glas. Det är bra! Det finns många fördelar med sådana svetsvisir.
Svetsvisiret med automatisk nedbländning innebär att svetsningen störs mindre av att svetsaren behöver lyfta upp och fälla ner visiret. Det är bra för kvaliteten i svetsningen men också för produktiviteten. Produktiviteten kan öka med cirka 10 % om man använder visir med automatiskt nedbländande glas.
Svetsglas finns med olika täthetsgrad. Ju högre strömstyrka vid svetsningen, desto högre täthetsgrad behövs. Tätheten mäts i DIN. Om ni anger vilken typ av svetsning som förekommer hos er kan leverantören hjälpa er att kontrollera att svetsglaset har tillräcklig täthet för er svetsning. Kravet på täthet är högst vid plasmaskärning och TIG-svetsning.
Det är viktigt svetsvisiret är CE-märkt (läs mer om det i Arbetsmiljöverkets broschyr , 359.6 kB.).
Innanför vanliga visir samlas utandningsluft och koldioxidhalten kan bli hög, till och med så hög att man blir trött och att puls och andning ökar. Detta blir inget problem för visir med friskluftstillförsel eller visir som är utformade med en anordning så att utandningsluften ventileras ut effektivt.
Det är viktigt att svetsvisir underhålls. Om glaset i visiret är smutsigt, repigt eller skadat av svetsloppor ser man sämre. Risken är att:
Smutsiga glas ska rengöras. Repiga glas eller glas som skadats av svetsloppor ska bytas ut.